Nakrycie stołu krok po kroku
Data publikacji 29 września 2021Bez względu na to, czy jest się entuzjastą jedzenia wspólnych posiłków, czy też wspólny obiad z innymi członkami rodziny spożywa się jedynie od czasu do czasu, warto posiadać umiejętność prawidłowego nakrywania do stołu. Nie od dziś wiadomo przecież, że na odpowiednio przygotowanym stole potrawy smakują lepiej. Ludzie jedzą przecież także oczyma. Umiejętność nakrywania do stołu nie należy zresztą do szczególnie skomplikowanych, co również przemawia za jej opanowaniem.
Nakrycie stołu krok po kroku
Osoby zaznajomione z etykietą zwracają uwagę przede wszystkim na to, że nie ma jednego tylko nakrycia stołu. Dawni eksperci wyróżniali zarówno nakrycie proste, jak i rozszerzone. Zwracali też uwagę na to, że pomylenie techniki przygotowywania stołu do posiłku było postrzegane jako towarzyska wpadka. Dziś nie podchodzimy już do tych kwestii tak samo restrykcyjnie, dobrze jest jednak pamiętać, że nakrycie proste stosujemy wtedy, gdy posiłek składa się jedynie z niewielkiej liczby potraw. Nakrycie rozszerzone nie sprawdzi się najlepiej podczas rodzinnego obiadu, umiejętności jego przygotowania przyda się jednak z pewnością wtedy, gdy będziemy odpowiadać za organizację rodzinnego przyjęcia, w czasie którego serwować będziemy nie tylko zupę i drugie danie, ale również przystawki, mięsa, ryby oraz deser.
Nie tylko naczynia i sztućce
Kolejna ze złotych zasad przypomina, że nakrycie stołu to nie tylko odpowiednio ułożone naczynia i sztućce. Wcale nie mniej ważny jest estetyczny wygląd stołu. Jeśli jesteśmy w trakcie przygotowywania codziennego obiadu, z pewnością wystarczy ułożenie bieżnika i kilku papierowych serwetek. Jeśli jednak zależy nam na zorganizowaniu bardziej wystawnej uczty, z pewnością dobrym pomysłem będzie postawienie na obrus oraz serwetki z tkaniny.
Podstawowe nakrycie stołu zakłada, że w centralnym punkcie znajduje się tak zwany duży talerz, a więc płytki talerz, który jest przeznaczony do serwowania głównego dania. Jeśli zależy nam na poprawieniu estetyki stołu, dobrym pomysłem jest ułożenie talerzy w tej samej linii, z równymi odstępami między nimi. Na dużym talerzu jest miejsce na półmisek przeznaczony do podawania zupy, a po prawej stronie – na nóż, obowiązkowo zwrócony ostrzem w stronę talerza. To właśnie obok noża znajduje się miejsce na łyżkę, której brzuszek jest zwrócony ku dołowi. Miejsce na widelec znajduje się po lewej stronie talerza, nad nim zaś można umieścić widelczyk do ciastka. Tu warto stosować zasadę, zgodnie z którą jego ząbki są zwrócone w prawą stronę. Jeśli planujemy podać małą łyżeczkę, jej miejsce znajduje się nad widelczykiem.