improfessional.pl

improfessional.pl – blog ogólnotematyczny

jak wyczyścić przypalony garnek
Lifestyle

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Wskutek zbyt pospiesznego i gwałtownego gotowania zdarzyło ci się doprowadzić do przypalenia ulubionego garnka? Masz wrażenie, że musisz spisać go na straty i najlepiej od razu umieścić go w koszu na śmieci, ale jednocześnie nie chcesz tego robić, bo pamiętasz, że przez wiele lat znakomicie ci służył i czujesz, że mógłby to jeszcze śmiało robić? W takim razie pora po prostu rozprawić się ze spalenizną. Trudne to wcale nie będzie. Zaraz dowiesz się bowiem, jak wyczyścić przypalony garnek przy pomocy naprawdę prostych domowych technik.

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Najpierw spróbuj skorzystać z jednego z lepszych domowych środków przeznaczonych do czyszczenia różnorodnych powierzchni. Tym razem mowa nie o occie, a o sodzie oczyszczonej. To właśnie ten niepozorny biały proszek jest w stanie poradzić sobie niemalże z każdym brudem, w tym również i z przypalenizną. Jak go zastosować? Otóż całą saszetkę sody oczyszczonej musisz wsypać do garnka wypełnionego pięcioma litrami wody. Jeżeli nie masz tak dużego naczynia, śmiało możesz rozpuścić np. pół opakowania sody w dwóch lub trzech litrach płynu. Teraz taką miksturę od razu umieść na samym dnie przypalonego garnka. Nie żałuj jej sobie. Doprowadź do tego, by w pełni przykryła ona każdy przypalony fragment naczynia. Soda potrzebuje oczywiście czasu do tego, by umiejętnie poradzić sobie z brudem, dlatego zostaw ją w garnku nawet na kilka godzin. Następnie spróbuj zetrzeć ją gąbką, jednocześnie lekko zdrapując spaleniznę. Pamiętaj, by po zastosowaniu tej metody przelać garnek dwukrotnie wrzątkiem, aby pozbyć się wszelkich pozostałości po sodzie i zabrudzeniach.

A jak wyczyścić przypalony garnek, gdy nie ma się pod ręką ani sody oczyszczonej, ani nawet octu?

Pogrzeb w kuchennych szafkach i spróbuj wynaleźć w nich proszek do pieczenia. On też znakomicie radzi sobie właśnie ze spalenizną. Ten, kto w to nie wierzy, sam powinien spróbować tej metody, bo jest ona nawet efektywniejsza od techniki wykorzystującej właściwości sody oczyszczone. Aby oczyścić garnek proszkiem do pieczenia, najpierw musisz zalać go wodą. Użyj do tego celu wrzątku lub wody o wyższej temperaturze. Następnie zasyp dno garnka jednym lub dwoma opakowaniami proszku do pieczenia, a jeśli zabrudzenia są naprawdę duże i mocne, użyj nawet trzech czy czterech opakowań proszku. Taką papkę należy pozostawić na przypalonych miejscach najlepiej na pół doby lub przynajmniej kilka godzin. Po upływie wskazanego czasu garnek powinno się już bez trudu oczyścić przy pomocy zwykłego płynu do mycia naczyń i gąbki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *